Aktieanalyse: Archer-Daniels-Midland

Archer-Daniels-Midland (ADM) genererer det meste af sin omsætning fra indkøb og forarbejdning af majs, oliefrø, hvede og andre råvarer, der anvendes på verdensplan på fødevare-, drikke-, foder-, kemikalie- og energimarkederne.

Virksomhedens produkter omfatter vegetabilsk olie, proteinmel, mel, majssødestoffer, stivelse og ethanol, samt andre fødevare- og foderingredienser.

Lidt mindre end halvdelen af virksomhedens omsætning kommer fra USA, mens resten kommer fra Europa, Brasilien og andre fremmede lande. Så altså ret global spredning.

ADM opererer i en stabil industri, fordi mennesker og dyr altid skal spise, uanset konjunkturerne.

Virksomhedens stabilitet forstærkes af ADMs høje kapitalintensitet, som skaber adgangsbarrierer. For eksempel har ADM et af landets største kornterminaler og shippingnetværk, vedligeholder hundredvis af forarbejdningsanlæg og lagerfaciliteter på verdensplan og ejer tusindvis af jernbanevogne, sættevogne og lignende. Det er altså ikke en industri man bare lige kommer ind i.

Dette gør det også muligt for ADM ofte at være den billigste og hurtigste leverandør af sine råvarer og forarbejdede produkter til kundernes faciliteter. Deres mindre konkurrenter mangler infrastruktur og gennemløb til at konkurrere omkostningseffektivt i ADMs skala.

Søndag den 21. januar annoncerede Archer-Daniel Midlands at de havde sendt deres CFO hjem, som man kan se på nedenstående udklip.

Markedet reagerede prompte med at sende aktien godt 25% nedad.

Når man kigger på den forventede profit, så havde analytikere en konsensus EPS på $7,27 for ADM, men firmaet selv sagde “over $7”, men trækker guidance tilbage for nutrition og siger at EPS kommer til at være “over $6.90”, så ca. 37 cents forskel i forhold til analytikernes mål.

Som man kan se på grafen herunder udgør nutrition, cirklet i rød ca. 10% af deres profit (0,7B ud af 6,6B). Det ser altså umiddelbart ud til at være et relativt lille impact, baseret på fakta der er kommet frem indtil videre.

ADM har haft et gennemsnitlig P/E ratio på 13 over de sidste 5 år, så hvis vi går ud fra det P/E ratio og de 37 cent per aktie så burde nyheden her være et slag på kursen på ca. $4,80 (13 * $0,37). Hvis man kigger på grafen herunder så faldt ADM som sagt med $16,50 eller næsten 25% på en dag, hvilket virker som en stor overreaktion, hvis problemet udelukkende skulle være isoleret til deres nutrition segment.

Firmaet regner med at udstede deres 10-K, hvilket er deres årsrapport i slutningen af februar i stedet for have gjort det i slutningen af januar. Så det giver dem altså lidt tid til at regne efter, lave evt. rettelser og sende årsrapport ind til SEC efter audit.

Efter nyheden kom ud så hævede ADM stadig deres udbytte med 11,1%, hvilket fortæller mig at pengene ser ud til at være der og at deres bestyrelse ser meget lyst på fremtiden, hvilket jeg tolker som at det her er en ret isoleret hændelse og at bestyrelsen har tiltro til den videre drift.

Som altid lav egen due diligence / research da det her selvfølgelig ikke er en købsanbefaling, men baseret ud fra deres lave payout ratio på 23%, deres lave afhængighed af gæld (net debt to capital), fornuftig ROIC, umiddelbart et meget småt og isoleret problem (som nævnt udgør nutrition segmentet kun ca. 10% af deres profit) og at bestyrelsen går ud og hæver udbyttet gør at jeg valgte at købe 20 aktier i ADM til en pris per aktie på $53,45.

ADM har desuden betalt udbytte i 92 år og de seneste 47 år har de hævet udbyttet hvert år.

Risikoen her er selvfølgelig at at problemet er lige så slemt som markedet forudser og at jeg har købt katten i sækken, men jeg tror umiddelbart ikke det er så slemt som antaget. Jeg kan godt lide hvad ledelsen gør og hvad bestyrelsen gør. De tager tyren ved hornene og prøver ikke at skjule noget. Deres CEO har været ude at sige at alle executive bonuser er sat på hold indtil den her undersøgelse er færdig, så jeg er vild med at de virker til at vil til bunds i sagen, få revideret regnskabet, udgive en ny årsrapport og så få lagt det problem bag dem og kigge fremad.

Hvis man ser på deres 2025 plan, så har de et mål om 1,25B-1,5B profit fra deres nutrition segment og, som tallene fra 2022 viser ovenover, så var profitten på 0,7B i det år. Så måske CFOen følte han blev nød til at pynte på tallene for dette segment for at kunne følge med deres mål.

Så jeg tror på det har været et enestående tilfælde og ikke et tegn på et systemisk problem hos ADM og at markedet totalt har overreageret på nyheden.

Der kommer snarligt en video udgave af analysen også, følg gerne med på YouTube-kanalen.

2 kommentarer til “Aktieanalyse: Archer-Daniels-Midland”

  1. Interessant observation! Jeg tænkte på om du har gjort dig nogen overvejelser omkring hvorvidt det kan give mening at købe ind på American Water Works efter deres nylige dip? Jeg tænker at noget som rent drikkevand vel aldrig går af mode, så der kan være et udemærket potentiale for at den striger og stabiliserer sig igen.

    Svar
    • Hej Jakob – jeg tror helt sikkert også diverse utilities (og REITs) skal komme igen, men det kræver at renterne kommer ned, de er dyre i drift på den front. Hvis du tager AWKs omkostninger på deres gæld (renterne) og dividerer med deres operating income, så har du kun lige en 3x ratio – det er lige på vippen af hvad jeg synes er forsvarligt. Så helt sikkert enig i hvad du siger, men renterne skal bevæge sig ned ad IMO.

      Svar

Skriv en kommentar