Boganmeldelse: Robert Kiyasaki – Rich Dad Poor Dad

Robert Kiyasakis bog “Rich Dad Poor Dad” er en bog jeg ofte ser anbefalet til folk der er interesseret i at lære at investere, så jeg besluttede mig for at skrive denne anmeldelse for at belyse hvorfor jeg tildels synes at det er en rigtig dårlig bog at blive anbefalet – men også for at fremhæve de gode ting man rent faktisk skal tage med sig fra den. Bogen er nemlig ikke den allerbedste til at forklare de vigtigste pointer, som jeg synes, man skal lære af den.

Rich Dad Poor Dad: The #1 Best-Selling Personal Finance Book Ever

Robert begynder med at forklare, hvordan “Korrekt fysisk træning øger dine chancer for sundhed, og korrekt mental træning øger dine chancer for at blive rig.” Så fortsæt med at gøre det, du gør nu, uddan selv kontinuerligt. For at blive velhavende slutter din uddannelse ikke når du går ud af skolen. Det er der den rigtige uddannelse begynder, og det er op til dig at definere hvad du skal lære. De fleste mennesker stopper der.

Derefter definerer han de seks vigtigste lektioner, som hans “Rich Dad” gav ham.

FØRSTE LEKTION: “The rich don’t work for money; they work for assets.”

Hvad han mener med dette er, at de rige ikke bruger deres dage på at gå ud og arbejde for en normal månedsløn, som de derefter kun bruger til at dække deres udgifter. De bruger deres tid og penge på at opbygge og akkumulere aktiver og minimere deres passiver. Vi definerer disse lidt senere, men et eksempel på at investere i aktiver er nøjagtigt hvad du laver lige nu – selvuddannelse.

Et tema i hele Roberts bog er, at dit sind er dit største aktiv, så du burde investere i at udfylde det med ting, der tjener dig penge. Han låner fra Edgar Dale’s “Cone of Learning” for at forklare, hvordan læsning og foredrag uden handling er de værste måder at lære noget på; du er nødt til at øve din viden praktisk ved faktisk at øve det du studerer. Handling er det der uddanner, ikke passivt forbrug.

Han siger, at når følelser stiger, går intelligensen ned, så man skal holde sig objektivt i forhold til sine omgivelser/handlinger. Dette er faktisk blevet vist at være sandt i videnskabelige studier og det er også noget jeg har oplevet værende sandt i mit eget liv.

Robert spørger derefter læseren: Hvad er et eksempel indefra i dit liv, hvor du reagerede med dine følelser?

ANDEN LEKTION: „It’s not how much money you make, it’s how much you keep.”

Robert forklarer, at hvis du vil være velhavende, skal du være økonomisk belæst og for at blive økonomisk belæst, skal du studere. Noget at huske på er, at de fleste mennesker derude der kører i pæne, nye biler og bor i luksuriøse hjem og går i mærketøj ikke rigtig er velhavende. Deres livsstil er oppustet til deres indkomstgrænse eller endda ud over deres indkomstgrænse – hvilket ikke er hvor du vil befinde dig. Dette er specielt slemt med indtoget af sociale medier – dette er dog ikke noget Robert snakker om.

En person kan være højtuddannet, professionelt succesfuld, velklædt og på alle måder have overflod og stadig ikke være i stand til at overleve i særlig lang tid, hvis de stoppede med at arbejde. Og det er det sandeste mål for velstand iflg Robert.

Der hvor du vil være, er at leve langt under dit rådighedsbeløb og fokusere på at opbygge et fundament. En stor del af dette fundament, forklarer Robert, er regnskab. Han begynder med at definere aktiver og passiver.

Et aktiv er noget, der lægger penge i lommen.
Et passiv er noget, der tager penge ud af lommen.

Han forklarer, hvordan en fattig person generelt har en indkomst, der kun bruges til at betale udgifter som husleje, el/vand/varme, mad osv. Uden aktiver eller passiver; bare regninger.

Så viser han, hvordan nogen i middelklassen generelt bruger deres indkomst på passiver, som de mener er aktiver, men virkelig ikke er – som et pant i huset, de bor i, eller et billån.

Endelig viser han, hvordan en velhavende person bare har aktiver, der genererer positiv pengestrøm til at dække deres udgifter. Dette er hvad du burde arbejde hen imod.

Hvad der typisk sker, er, at folk oplever voksende udgifter, når deres karriere skrider frem – i form af større og bedre biler og hjem, børn, hobbyer eller generelt dyrere vaner. Dette efterlader ingen margin til at investere i udvikling eller erhvervelse af aktiver. Populært kaldes dette også „lifestyle creep“.

Jeg er overbevist om at ​​vi kan anvende dette koncept til andre ting, såsom tid og ikke kun penge. Invester din tid til at opbygge aktiver, brug ikke bare det på at spille computer, shoppe, se TV og andet. Dermed ikke være sagt at man ikke kan bruge sin tid sådan, men en sund fordeling er det vigtigste at have in mente.

Robert går ind for at gøre brug af en tommelfingerregel – Ekstra udgifter skal kunne betales med pengestrøm fra dine aktiver.

Det er også vigtigt at omgive dig med mennesker, der konstant lærer, vokser, tager risici, prøver nye ting og måske fejler, men ubarmhjertigt prøver. Disse mennesker vil udgøre fundamentet for dig og dette fundamentet bør tilpasses dine mål. Hvis man vil lave lidt mere research ind i det her så kan man google efter termet “mastergroup”.

TREDJE LEKTION: “Mind your own business”.

Robert forklarer, hvordan de rige fokuserer på deres aktiver, mens alle andre fokuserer på deres lønsedler.

Et andet perspektiv på dette forklares i en anden af ​​Roberts bøger kaldet Cashflow Quadrant, hvor han forklarer, hvordan der er fire måder, hvorpå folk tjener penge: Medarbejder, selvstændig (uden ansatte), forretningsejer og investor.

Medarbejder – Ønsker jobsikkerhed med begrænset risiko. De betaler den højeste skattesats. Dette er “Poor Dad”.

Selvstændige – Er deres egen chef. Deres indkomst er direkte afhængig af hvor meget de arbejder og hvis de ikke arbejder, får de ikke løn.

Forretningsejer – ansætter medarbejdere til at delegere så meget som muligt. De systematiserer deres forretning, så det lægger penge i lommen, selvom de holder op med at arbejde.

Investor – får deres penge til at avle flere penge.

Så hvad jeg vil sige er – lad være med at jagte lønforhøjelser og forfremmelser på dit arbejde for at finansiere livsstilsforbedringer. Jagt og opbyg aktiver, der forankrer dig væk fra medarbejderkvadranten. Forfremmelser og lønforhøjelser hjælper dig kun med at blive mere økonomisk sikker, hvis de ekstra penge bruges til at købe indtægtsgenererende aktiver, såsom aktier eller ejendom.

Han hævder også, at hvis du ikke elsker det, du investerer i, vil du ikke tage dig godt af det.

FJERDE LEKTION: „The power of corporations”

En anden måde, hvorpå de rige får deres penge til at arbejde for dem, er ved at lade deres formue beskytte sig mod beskatning i form af selskab. Disse selskaber er intet andet end juridiske dokumenter, der registrerer en forretningsenhed hos regeringen. Disse dokumenter tillader derefter ejeren af ​​selskabet at bruge sine penge, før de bliver beskattet.

Dette er lidt en grå-zone i forhold til dansk lovgivning og det fællesskab vores velfærdsstat er opbygget omkring. Det er også lidt begrænset hvad der godtages i forhold til dette. Man kan i store træk trække alle virksomhedens udgifter fra, så længe du følger reglen om at de er relateret til virksomheden – og netop det med at det er til virksomheden og ikke privat brug er meget vigtigt i skattefars øjne. Personligt er jeg imod denne slags ‚snyd‘.

FEMTE LEKTION: „The rich invent money by taking action“

Robert forklarer, hvordan det ikke er de kloge mennesker, der kommer videre, men de dristige.

Ejendom plejede at være lig med rigdom og er stadig på mange måder, men Robert understreger, at information er den rigtige form for rigdom, og at modig udnyttelse af disse oplysninger er det, der får dig foran. Dette ses tydeligt på investorer der går med tidligt i “raketaktier”. Dette involverer selvfølgelig også en hvis risiko.

SJETTE LEKTION: “Work to learn: don’t work for money”

Hvad Robert mener med dette er, at i dit valg af et erhverv skal du finde et arbejde hvor du vil lære noget og prøve at vælge noget, der giver dig færdigheder, du kan bruge til at opbygge aktiver. Når du overvejer at forlade et job til et andet, skal du ikke bare tænke på dets indvirkning på din indkomst. Tænk på jobbets indflydelse på din evne til at læsse nye færdigheder, erfaring eller forbindelser ind i din “aktivekolonne”.

Han afslutter ved at forklare de tre typer indkomst – Nøglen til at blive velhavende er evnen til at konvertere arbejdsindkomst til passiv indkomst eller porteføljeindkomst så hurtigt som muligt sådan at man ikke kun arbejder for at få det til at løbe rundt fra måned til måned.

Min opfattelse af bogen

Det er vigtigt at huske på, at denne bog ligesom alle andre bøger er et produkt beregnet til at generere et højt afkast for Robert – den er altså skrevet for at han kan tjene penge på bogen. Så i hele bogen er der en masse henvisninger til andre produkter til læseren. Det er både et produkt, der genererer passiv indkomst, og en salgskanal, der skubber læsere til flere af hans produkter og tjenester.

Robert er yderst kapitalistisk, og selvom han er beundringsværdig, vises hans stolthed og sult efter mere tydeligt, men det centrale budskab var tankevækkende. Han har en meget udnyttende tankegang og det har også bragt ham i problemer med blandt andet sagsanlæg mod ham – læs evt. Wikipedia-artiklen om ham. Hvis du beslutter at læse bogen, så vær en defensiv forbruger. Stå imod det udnyttende mindset han går ind for i bogen, men prøv at adskille den slags slibrige etik fra den positive, handlingsmæssige indsigt, hvis du beslutter at læse bogen.

Hvad angår den faktiske læsning – den er en enkel, letlæselig og optimistisk bog designet til at få økonomiske analfabeter / uinteresserede til at tænke på økonomisk uafhængighed og investering.

Hvis du tager det som en generel guide til at sikre din fremtid gennem passiv investering, finansiel læsefærdighed og hårdt arbejde, så er det en god bog. Du behøver ikke at læse forfatterens baggrund for at sætte pris på bogens tekst og de punkter, han kommer med.

Hvis du tager det som et kursus i hvorfor du absolut skal investeres i fast ejendom for at få succes i livet, og du går ned i kaninhullet i resten af ​​hans serie og de tusinder af andre charlataner, der tilbyder “kurser” om hurtige penge / fast ejendom investering / “house flipping” osv., og du kommer ind i den verden uden kapital eller nogen form for edge på de investorer med dybe lommer der allerede er der så vil du 100% tabe penge og Robert fortjener utvivlsomt fedt på folk som dig.

Så hvis du er helt ny, så læs den som en øjenåbner og hvis du allerede har en fornuftig ide om hvad ovenstående betyder, så ville jeg nok investere mine penge og min tid et andet sted.

En kommentar til “Boganmeldelse: Robert Kiyasaki – Rich Dad Poor Dad”

  1. Hej Mads

    Mit forlag Memoris udgiver snart et par bøger af Robert T. Kiyosaki. Du har tidligere anmeldt en af hans bøger på engelsk, som vi nu udgiver på dansk. Send gerne din mail til mig, hvis du kunne være interesseret i at høre mere og modtage anmeldereksemplarer.

    Med venlig hilsen/Best regards
    Michael Jepsen
    michael@memoris.dk
    Tel. +45 40 68 21 25

    Forlaget Memoris
    Odinsgade 10, st.
    2200 København N
    http://www.memoris.dk
    CVR: 41490276

    Svar

Skriv en kommentar