Få styr på din økonomi – Dag 20 – Månedlige udgifter

Vi har haft snakket om bil, mad og bolig. Vi tænker videre og dagens indlæg handler om “de stille dræbere” – nemlig de faste månedlige udgifter man ikke tænker det store over. Stort set alle har faste månedlige udgifter og dem betaler vi automatisk. De fleste bruger Betalingsservice til at klare dem for en og så tænker vi ikke nærmere på det. Nogle af disse er essentielle og nogle er ikke. Elektricitet er f.eks. essentielt, mens Netflix for de langt flestes tilfælde, ikke er.

Øvelsen er så at finde ud af hvor vi kan have mulighed her for at skære ned. Så den første del er let:

Lav en liste over de månedlige udgifter du har (mobilabbonement, TV-pakke, Netflix, internet, elektricitet, lån, forsikringer osv.) og hvor meget de koster. En god ide her kan være at kigge tilbage de sidste 6-12 måneder på din netbank for at finde dem alle. Nogle betaler du måske kun kvartalsvis, halv- eller helårligt og der kan derfor være en chance for at overse dem.

Når du har listen, så streg de essentielle i din dagligdag over. Elektricitet er essentielt, netflix er ikke. Minimumsbetalinger på lån er, internet er ikke. Jo mere striks du kan være her, jo bedre.

Når du har fået sorteret de absolut essentielle fra, så regn ud hvor meget de resterende koster dig på årsbasis. Ting du betaler månedsvis skal du gange op med 12 for at få på årsbasis og ting du betaler kvartalsvis, som f.eks. Sygesikring Danmark skal du så kun gange med 4. Gør nu det for alle. Når du har beløbet på årsbasis så gang dem alle yderligere med 1,04. Det gør at du lægger 4% oven i. Det beløb er hvad du altså kunne have på årsbasis hvis du havde investeret pengene i stedet for at bruge dem på den ydelse (4% er endda konservativt sat).

Når du har disse tal, så gå dem igennem en efter en og se om det er værd at betale den pris for. Mange af os har de månedlig betalinger på autopilot så vi ikke aner hvad vi rent faktisk går og betaler. Et fitnessabbonement til 299 kroner om måneden er alligevel 3731 kr om året med de 4% oven i. Det er en typisk ting, som der er folk der betaler, uden at få brugt. Hvis man bruger det én gang om ugen, så kan man alternativt kigge på om det ikke er billigere bare at betale hver gang man møder op Så brug tid på at finde ud af om det virkelig er noget du gerne vil beholde, eller om du hellere vil bruge beløbet på dine drømme.

Nogle ting er efterhånden blevet noget nær essentielle for mange mennesker, internet f.eks. Her kan man så enten undersøge om der findes en billigere løsning for dig som kan bruges. Nogle steder har de et internet i opgangen man kan komme på, som er til en god pris. Alternativt kan det være noget man kunne få gennem sit arbejde, som en del af en lønforhandling. Hvis f.eks. TV er vigtigt for dig, så kan det evt. undersøges om du ville kunne klare dig med en mindre TV-pakke eller om Netflix udelukkende ville kunne gøre sig for dig. På den måde kan du prøve at tænke ud af boksen eller alternative løsninger til ting du ikke helt kan skille dig af med.

Hvis du allerede har gjort brug af de råd der er blevet præsenteret i denne blog serie, så har du allerede trimmet meget af fedtet væk. Det vil derfor måske virke som meget små beløb der kan skaffes på den her måde. Det vigtigste er dog at du tænker kritisk over hvor dine penge forsvinder hen. Hvis der så kan spares 5-10% via denne øvelse, så er det jo 5-10% der kan bruges på at betale lån af, spare op eller bringe dig tættere på dine drømme.

Næste indlæg vil handle om diverse gebyrer og andet, som desværre er blevet en stor del af vores hverdag – nogen kan undgåes og andre kan minimeres.  Læs med for at lære mere!

Skriv en kommentar