Få styr på din økonomi – dag 7

Sidste gang fandt vi ud af hvordan vi skal fordele vores tid/penge. Vi har fordelt dem på 3 områder og har lavet en grov opdeling.

Det er nu på tide at få finjusteret det lidt.

Nu skal vi lave endnu en liste. Noter nu alle de ting der på en eller anden måde er tilbagevendende udgifter henover et år. Det behøver ikke være noget der er fast hver måned, men noget som kan deles ud på månedsbasis for at få et skøn.

Listen kunne, uden at være begrænset til, se sådan her ud:

Husleje/Afdrag på hus
El
Gas
Telefon
TV
Internet
Tøj
Mad
Afdrag på bil
Service på bil
Forsikring
Restaurantbesøg
Vuggestue/børnehave
Afdrag på gæld
Gaver

Læg selv på med mere alt efter din egen situation. Brug lidt tid på at tænke over det og brug endelig længere tid på det hvis det er. Du kan have listen liggende og tilføje når du kommer i tanke om ting.

Nu til den kedelige ting. Nu skal du notere ved siden af hver ting hvor meget du bruger på dem i løbet af et år. For nogen ting såsom, husleje, forsikring, afdrag på bil osv. har de flest en god ide. For mad, restaurantbesøg og andet underholdning, der kan det være lidt sværere. Så enten kan man trawle sin netbank igennem eller komme med et estimat. Estimer hellere lidt for højt hvis det er.

Vi er ikke ude på at sortere eller skære endnu – lige nu finder vi kun ud af hvor vores penge forsvinder hen.

Når du skriver beløbene ned, så tænk lidt over om de giver dig glæde i hverdagen. Det kan være du betaler 400 kr. for din TV-pakke, men ser du rent faktisk TV eller har du travlt med andre ting? Føler du at du måske hellere ville spare dem væk for at hurtigere opnå dine mål? Så sæt en stjerne ved dem så du senere kan kigge efter endnu en gang.

Når du har fået samlet beløb sammen på det hele så læg dem sammen – det er hvad du bruger på leveomkostninger om året – og læg 5-10% til for at dække ind for uforudsete udgifter. Dette tal kan du så dividere med 12 for at se det på månedsbasis eller med 52 for at se det på ugebasis.

Divider nu det månedlige beløb du har regnet ud med din timeløn når dine arbejdsrelaterede udgifter er trukket fra. Dette er hvor meget timer du skal arbejde, bare for at få det til at løbe rundt med dine nuværende udgifter. Er det højere end du troede? Det vil det være for de fleste.

Brug lidt tid på at overveje om det er sådan du vil have dit liv skal være ”fordelt”. Hvad kunne du ellers opnå af dine drømme hvis du skar lidt væk? Hvad ville det betyde for dit liv? Dine fremtid? Dine børns fremtid?

Når du er klar – så læs med i næste indlæg.

Skriv en kommentar