Få styr på din økonomi – dag 9

I sidste indlæg gik øvelsen på at finde måder at spare penge på. Vi så på vores udgifter og tænkte over områder hvor man nemt kunne spare. Som nævnt går vi på slankekur på den fornuftige måde. Så i stedet for at skære drastisk ned uden at det holder, så skar vi lidt væk her og der.

Det er nu på tide at se hvordan vores nye oversigt over leveomkostningerne (den hvor du har sparet) passer ind med den generelle plan vi lavede tidligere med procent-fordelinger. Hvis du har fuldt med kan du huske at den plan var beskrevet i timer fremfor kroner.

For hver af de udgifter du fik skrevet ned i gårsdagens øvelse, regn ud, på månedsbasis, hvor mange timer du bruger på at tjene netop den udgift ind.

Altså hvis din husleje er 5.000 kr/måned, så dividér med din sande timeløn for at se hvor mange timer du bruger på arbejde for at betale din husleje. Gør nu dette for resten af dine udgifter også.

For de udgifter hvor du har lavet et estimat, så dividér det årlige estimat ud på månedsbasis og regn derfra.

Kan du huske vi havde regnet vores sande timeløn ud i timer? Det du får ud af denne øvelse er at se hvor meget du reelt bruger af tid på dine udgifter. Bevares, husleje og boligforbrug skal man jo bruge, men når du ser hvad du betaler af løn/timer for et TV abonnement, kan det være at du tænker at de timer måske bedre kunne bruges andetsteds.

Læg alle timerne du bruger på udgifter sammen og se hvor stor procentdel de udgør af dine samlede timer på en måned. Her dividerer du bare antallet af timer du lige er kommet frem til med antallet af timer du bruger på arbejde og ganger med 100. Ideelt set er dette tal omkring 50%, hvis det er højere så vær ikke bange. Jo tættere på 100% det er, jo mere arbejder du bare for at klare dig dag-til-dag og mindre for dine drømme/mål. Hvis det er over 100% SKAL du spare på den ene eller anden måde. Det er ikke en holdbar løsning og vil give problemer på sigt.

Hvis du kan huske vores 50/30/20 fordeling fra tidligere er forskellen på vores samlede indkomst og forbrug på leveomkostninger det vi bygger vores fremtid af.

Når du har gennemgået denne proces kan det sagtens være dine leveomkostninger er 90-95% og du kun har 5-10% tilbage til at investere i dine drømme og din opsparing – og det er helt OK!

Denne proces og vurdering af ens udgifter er ikke noget man kun laver en gang. Det er noget man løbende kan gøre, både for at se hvordan din nuværende situation er og for at se hvad fremtiden kan bringe.

Måske ændrer ens behov sig med tiden og man flytter måske til en billigere lejlighed, får andre (billigere) hobbier, har færre udgifter til bil og/eller børn eller andre ting. Det kan være man får et andet job med en højere indkomst, kortere transporttid eller andre fordele der gør hverdagen billigere.

Husk på at selv små beløb kan gøre en stor forskel henover årene med renters rente!

Du vil sikkert opdage at der hurtigt går sport i det at trimme ens udgifter til da denne sneboldsmetode til at opnå dine drømme, både i livet og finansielle er nærmest euforisk!

I næste indlæg vil vi se på hvordan vi gør brug af den resterende del.

Skriv en kommentar