Min financielle frihedsrejse: Maj 2020

Jeg har besluttet mig for at dele lidt mere personlige tal og tanker på den her side. Min oprindelige ide med siden var at lave en guide til at finde rundt i diverse lånetyper, op og ned på realkredit og renter og mange af de ting jeg selv blev forvirret over da jeg første gang købte ejendom.

Det blev så aldrig rigtig til noget, primært pga. travlhed i hverdagen og karrieren. Jeg håber stadig på at kunne vende tilbage og skrive mere, men for nu har jeg besluttet at lave månedlige opdateringer på den privatøkonomiske front. Jeg har nemlig sat mig et mål om at være finansielt uafhængig.

Populært kaldes det “FIRE bevægelsen” (Financial Independence Retire Early), hvilket dækker over mange ting, men de mest hardcore investerer løbende og har så meget stående i aktier at de kan leve af afkastet eller gevinsterne og siger derfor deres job op.

Personligt er jeg ikke ude på at sige noget job op, jeg vil personligt gerne opnå muligheden for at være ligeglad hvilket job og lønniveau jeg har. Meget populært kaldes det “BaristaFIRE”. Ikke nødvendigvis fordi man skal være barista, men konceptet dækker over at du har et deltidsjob og supplerer med passiv indkomst for det resterende.

I mit hoved giver det også mest mening i forhold til det danske skattesystem hvor man har et personfradrag der ikke kan bruges på aktieindkomst.

Disse rapporter forestiller jeg mig at kommer til at dække 3 emner:

  1. Hvordan gik måneden / hvad er der sket af større ting?
  2. Hvordan ser udviklingen mod mit mål ud?
  3. Hvad er fokus for næste måned?

Måneden der gik

I løbet af maj har jeg egentlig haft rigtig travlt på arbejdet. For læsere der ikke ved det arbejder jeg indenfor kommerciel klinisk diagnostik med udstyr og reagenser der direkte bruges til test af COVID19.
Jeg har i forvejen hjemmekontor, så min hverdag har ikke været anderledes de sidste par måneder i forhold til normalt – udover at der er mere travlt. Hvilket jo er skønt, for så er det nemmere at opnå budgettet.

Derudover er der brugt tid på at lave nyt budget for familien da vi flytter her 1/6 fra vores nuværende hus (som er solgt), til et nyt vi har købt og som kommer til at være det vi skal blive gamle i. Jeg er spændt på (læs: bange for) hvordan det kommer til at påvirke økonomien til fulde og disse mål jeg har sat mig. Det kommer dog til nok at være et tilbagevendende fokus i disse posts, da der nok skal tilrettes en del.

Udvikling mod finansial uafhængighed

Siden dette er det første indlæg i denne serie, så er jeg lidt usikker på hvordan jeg skal tracke vejen mod målet. Så min første indskydelse var at lave en visual oversigt over min “net worth”. På sigt tænker jeg at uddybe med opsparingsrate , udvikling i net worth og måske mere hvis der er noget jeg tænker er interessant at se.
Lige på opsparingsrate er jeg i tvivl om hvordan jeg skal annotere den da det kun er mig der har interesse i det her og ikke min kone. Siden vi har fællesøkonomi, så er det heller ikke fair at jeg bare skal opspare alt min løn.

Billede 1: Sankey Diagram over min net worth maj 2020 opdelt i likvide og illikvide værdier.

Min nuværende net worth er altså 342.539 kr – dette er inkl. pension og friværdi dog. De illikvide midler er dog ikke tilgængelige i nær fremtid – også en ting jeg skal tænke over hvordan jeg tager hensyn til.
Det ses også at vi er tidligt i processen da den post der i fremtiden skal være størst (investeringer) pt. er meget lille.

Kontanter er pt ret høj grundet snarlig flytning.

Da jeg er gift (og deraf har fælles formue) og min kone ikke interesserer sig for FIRE, så sætter det naturligvis en begræsning for hvor høj min opsparingsrate kan blive. I maj måned blev opsparingsraten 49% – hvilket er klart i den højere ende af hvad der er muligt med nuværende indkomst/udgifter.

Pt. ser den ikke for spændende ud da jeg kun har indsat denne måneds data og ikke regner med at kigge tilbage selvom der blev opsparet kontant. Fremadrettet vil jeg også tilføje andre grafer hvis jeg synes de fortæller noget vigtigt.

Fokus for juni måned

I juni måned vil jeg prøve at fokusere på følgende:

  1. Lægge et budget for det nye hus
  2. Kigge nærmere på opsætning af bloggen her
  3. Regne ud hvad mit mål er så jeg nemmere kan tracke mine fremskridt.

Jeg glæder mig til at starte på denne rejse og håber I synes det er spændende at være med på sidelinjen.

/Mads

Skriv en kommentar