Min rejse mod finansiel uafhængighed #14: Årsafslutning 2021

2021 er slut for denne gang. Nytåret er fejret, pakkerne er pakket op, vi er endnu en gang lukket ned, men det er på tide at kigge tilbage og konkludere på endnu et år, der bød på mange nyheder.

2021 har været endnu et år der har været præget af COVID-19 selvfølgelig, det kan alle være enige om. Nye varianter, endnu en nedlukning og dagligdag med restriktioner og hjemmearbejde. Derfor er det stadig et utroligt år at kigge tilbage på – på rigtig mange måder! Der var store overraskelser, blandt andet at COVID-19 slet ikke påvirkede vores forretning så hårdt, som vi havde frygtet, et jobskifte, en fremtidig familieforøgelse og meget andet.

Personligt – hvad skete der i 2021?

 • Travlhed på jobbet: Jeg arbejder stadig for et firma der laver laboratorieudstyr og COVID-test, så der er selvfølgelig stor efterspørgsel og meget travlhed. I 2020 blev der knoklet pænt hårdt og jeg skrev i min sidste årsberetning at hvis ikke der fulgte en fornuftig lønforhøjelse med så ville jeg kigge mig rundt.
  Det gjorde der så ikke, blev vist spist af med 1%, kan ikke engang huske det længere fordi jeg blev så rasende- – så jeg begyndte aktivt at kigge efter noget nyt. Mere om det senere.
 • Familieforøgelse: 2021 blev også året hvor vi fik afvide vi skal være forældre til en lille pige til maj 2022. Vi har i forvejen 2 drenge, så konen blev umådeligt glad i hvert fald, det var hendes største ønske. Jeg kan afsløre at 2 børn bestemt ikke hjælper med at opnå FIRE hurtigere og jeg tvivler på at en 3. hjælper heller – men søde er de nu.
 • Nyt arbejde: Som nævnt længere oppe, så begyndte jeg aktivt at kigge efter noget andet arbejde da jeg synes jeg fik en fornærmende lille lønforhøjelse. Efter at have snakket lidt sammen med en kollega der er medlem af den fagforening der dækker vores felt bedst, så fandt jeg også ud af at jeg faktisk var underbetalt i forhold til anciennitet og stilling. Jeg skiftede per 1. oktober til en direkte konkurrent faktisk der skulle til at åbne nyt kontor her i Danmark. I forbindelse med skiftet steg jeg både i løn så jeg har en tilsvarende løn til en der har 2 års mere erfaring end mig. Jeg steg i pensionsbidrag hver måned og jeg får en større årlig bonus. Efter at have været i gang et par måneder kan jeg også mærke det var det rigtige at skifte. Savner et par enkelte kollegaer selvfølgelig, men generelt så er der flere plusser end minusser ved skiftet.

Hvordan så finanserne ud i 2021?

2020 var året hvor jeg begyndte rejsen med FIRE i tankerne og jeg må indrømme at det også er en anden slags FIRE min kone og jeg går efter (virksomhed der kan klare sig selv), fremfor bare opsparing. Dog er det selvfølgelig stadig rart at have et godt råderum og spare op/investere i stedet for bare at bruge.

Vi fortsatte i 2021 og årets højdespringer var i april hvor jeg havde opsparingsrekord med hele 75%, dette skyldes udbetaling af en stor bonus, så den er ikke særlig reproducerbar (medmindre der selvfølgelig kommer en ny stor bonus). Derefter kom der nogle rolige måneder med mere normale opsparingsrater og henover sommer (hvor vi tog på ferie) var den lavest. Vi sluttede heldigvis året stærkt med en opadgående trend, hvor december var rigtig god med en opsparingsrate på 66%. Det skyldes dog også at min kone udbetalte en smule mere løn til sig selv fordi december traditionelt er rigtig dyr. Derudover betaler vi også termin på huset, så det regnes selvfølgelig også med som opsparing på den del der nedbringer gælden.

Selvom det er svært, så ville jeg gerne have det var en mere stabil og jævn opsparingsrate per måned da vi i 2020 så et spænd fra 5% til 75%. Gennemsnittet for året er 35%. Noget jeg er sindssygt stolt af da målet var 30%. Da der er en del ubekendte næste år så opjusterer jeg dog stadig målet for næste år.

Vores networth inklusiv pension startede på 476.000 kr efter 2020. Efter december 2021 har vi simpelthen ramt 914.000 kr! Det er næsten en fordobling i løbet af et år, mere præcist 90,4%. Det er super fede tal at kunne tænke på. Selvfølgelig er det med en masse ‘hvis’ og ‘måske’, men så længe man sammenligner æbler med æbler, så er det stadig en vækst der er til at smage på.

Som der kan ses på grafen ovenover så er vores networth spredt over forskellige aktivklasser hvor pension og friværdi er de største – og kryptovaluta er den mindste. Det er ikke noget jeg har investeret særlig meget i og det vil det nok heller aldrig blive. Da vi har et banklån så har der været stor fokus på at betale af der. I januar øgede jeg vores husværdi med den gennemsnitlige stigning i kommunen og det samme kommer jeg til at gøre i 2022.

Jeg har forsøgt at regne et FIRE-tal ud for mig (læs mere her: MIT FIRE TAL), men det er som nævnt tidligere ikke den vej vi primært ønsker at gå. Dog er det dejligt at se jeg allerede er et fornuftigt stykke af vejen.

Hvordan investeringerne klarede sig i 2021

Hvis man kigger nærmere på de forskellige investeringer, så gik det i år generelt positivt.

Aktier

Vi startede året med 35.000 kr investeret på ASK og havde som mål at fordoble dette. Vi landede på 104.000 kr, så det er altså mere end fordoblet, nærmere triplet og med et kast på lidt over 15%. Jeg er med på at index har omkring 25%, men jeg tænkte selvfølgelig at jeg havde en smart fidus med nogle enkeltaktier. Så det var en fin lektie i at man ikke er klogere end markedet. Det er dog stadig fantastisk vækst og jeg glæder mig til at se hvad der sker i 2022.

Krypto

Jeg har en mindre position i Bitcoin og jeg må indrømme jeg ikke ved særlig meget om det eller har sat mig specielt meget ind i det. Den formåede dog at vokse med 50% (før skat). Disse regner jeg ikke med at indbetale yderligere til i løbet af 2022.

Pension

Min pensionsopsparing stiger løbende hver måned da min arbejdsgiver indbetaler. Grundet jobskifte så er min nye ordning at de betaler 10% og jeg betaler 5%. Der har været et rigtig fint afkast, men grundet at den er flyttet rundt mellem selskaber, så er tallene for afkast ikke nøjagtige. Dog står de udelukkende i et verdensindex, så afkastet er omkring 25% +/- alt efter omkostningerne.

Blogging – enkroneadgangen.dk

Jeg har forsøgt at holde mine månedsopdatering stabile (missede 1) og ellers skrive et par indlæg – så det har gået rigtig fint.

Generelt så har siden her efter lidt over 51.000 visninger i løbet af 2021. Mit indlæg omkring den simple porteføjle for den nye investor er det mest populære og står for 9,4% af visningerne. Derefter kommer selve hovedsiden med 8% og så kommer mit bud på en god og billig ETF på 3. pladsen med 5,9% af visningerne.

Siden har tjent 411,18 kr i 2021, så i gennemsnit 1,20 kr om dagen. Dog har AdSense ikke været slået til hele året + en periode hvor de var deaktiveret i september/oktober. Hjemmesiden her koster ca 500 kr at drive, så diftsomkostningerne er ca dækket. I 2022 er jeg sikker på de nok skal blive dækket helt, hvilket sådan set er målet.

Hvilke mål har jeg for 2022?

Jeg vil komme med et separat indlæg for mål til 2022 i stedet for at inkludere dem i dette indlæg. Jeg skal lige have arbejdet på det sidste med dem nemlig.

Vi havde selvfølgelig håbet at coronaen (Tak Magrethe for dette udtryk!) var væk i løbet af 2021, sådan ville det sig ikke, så jeg tror 2022 bliver en tro kopi af 2021 for at være ærlig, dvs. stadig nogle usikkerheder omkring indkomst og den slags.

 1. Større anskaffelser: Pt har vi 2 biler, men næste år skal den ene sælges og der købes en ny. Det bliver købt kontant, men jeg regner med det påvirker kontantbeholdningen med omkring 35.000 kr.
  Bilen blev købt og bliver solgt videre når min kone går på barsel da behovet for 2 ikke længere er der.
 2. Udgifter: Endnu engang er det vigtigt at holde et vågent øje med “lifestyle creep” – så målet for næste år er at ligge i samme niveau, eller lavere, med hensyn til tøjindkøb, dagligvarer og andre lignende variable udgifter.
  Vores udgifter har ikke steget nævneværdigt i 2021, fra Maj 2022 må der dog forventes en øgning da vi går fra 2 til 3 børn. Derudover er inflationen også crazy her mod slutningen af 2021, så vi undgår nok ikke at bruge lidt flere penge i 2022.
 3. Investering: Personligt så fokuserer vi mere på at betale banklån ned pt end investere, men et mål for 2021 er at fordoble indbetalingerne til min ASK i forhold til 2020.
  Indbetalingerne blev næsten tredoblet i 2021.
 4. Et sundt sind: Læs mindst 4 nye bøger i 2021 hvor fokus er investering, produktivitet eller på anden måde forbedring af en selv.
  Jeg stoppede med at tælle halvvejs igennem året for jeg var langt foran målet. Så jeg tænker dette skal oppes lidt i 2022.
 5. Formue: At øge vores formue med 30%. Grundet indkøb af bil sætter jeg dette mål lidt lavt. Hvis jeg ikke havde haft bilen med så ville jeg have gået efter 40%.
  Igen har jeg været meget konservativ her, vi endte med at øge omkring 90%! Så det var helt vanvittigt.
 6. Opsparingsrate: Igen sigter jeg efter en opsparingsrate på 30% fordelt henover året.
  Målet blev nået og vi endte med en opsparingsrate på 35%, super lækkert klaret og noget der helt sikkert kan ses på finanserne.
 7. Blogging: Skrive 12 kvalitetsindlæg til bloggen her.
  Endte med at skrive 16 indlæg på bloggen her, udgjort af både disse månedsopdateringerne og normale indlæg. Om det er kvalitet kan så diskuteres 😉

Sådan – det var målene fra 2021. Jeg vil mene at alt blev nået enten tilfredsstillende eller helt smadret (fx øgning af formue) – så mere af den slags for 2022, tak!

Så jeg vil slutte af nu med at sige tak til jer der følger min rejse – jeg er glad for at I læser med og så håber jeg I alle havde et godt nytår og at 2022 vil være et indbringende år for jer, både økonomisk og personligt.

De bedste hilsner,
Mads

Skriv en kommentar