Få styr på din økonomi – dag 4

Vi har gennemgået de første par skridt hvor vi har fundet ud af hvordan vi ønsker at vores liv skal forme sig i de næste år. Mange ser penge som en helt separat entitet fra resten af deres liv og ikke som en redskab der skal integreres i dagligdagen. Sandheden er dog at penge er et redskab og et der skal bruges fornuftigt for at opnå de ting der er vigtige i livet for en. Vi har i de første par øvelser fundet ud af hvad der er vigtigt og det er nu tid til at dykke lidt mere ned i finanserne for at se hvordan vi får skabt mulighed for at opnå de ting vi vil.

Det vigtigste element for dette er nok budgettet! I et senere indlæg kommer vi til at skabe et budget fra bunden. For nu skal vi dog først og fremmest have overblik over vores indtægter. De fleste er fristet til nu bare at tage deres månedsløn og gange med 12, for det er da hvad vi tjener, bare før skat – er det ikke?

Jo – det er teknisk set korrekt – og så alligevel ikke. Langt de fleste mennesker har udgifter udelukkende pga. deres arbejde. Dette kunne være til:

Togkort
Bil
Brændstof
Frokostordning på arbejdet
Dress-code på dit arbejde, men uden at firmaet stiller uniform til rådighed
Fællespulje til runde fødselsdage eller andet man støtter

Alternativt kan man også argumentere for udgifter til børnehave også kunne spares.Fyld selv ud med flere arbejdsrelaterede udgifter…

Når du har en komplet liste er det på tide at kigge på hvad du bruger på de forskellige ting. Man kan enten gå ens netbank igennem for posteringer, eller man kan give et overslag. De fleste ved hvor mange km de har på arbejde og hvor langt ens bil kører på literen. Så kan man dividere for at finde ud af hvor meget brændtstof man bruger på turen og gange med prisen for at finde ud af hvad turen på arbejde koster. Bilen bruger man jo typisk til mange andre ting også, men regningen ville alligevel være lavere hvis man ikke havde de ekstra km at betale brændstof eller service for.

Når du har en udregning eller et fornuftigt estimat så træk det fra din udbetalte løn. Du vil nok finde ud af at du har en del mindre end man lige regnede med og det kan være hårdt at se sort på hvidt. Så længe man har sin nuværende bolig og arbejde, så vil de udgifter være tæt på konstante og meget svære at spare på.

Vi skal fremover bruge dette tal og se nærmere på hvordan vi får opfyldt vores drømme. Læs med næste gang!

Skriv en kommentar