Få styr på din økonomi – dag 3

Efter sidste øvelse har vi nu en masse mål vi gerne vil opnå hvor penge på en eller anden måde kommer til at spille en rolle.

Nu skal vi til at tænke os om. Opret et tomt dokument, tag et stykke papir eller hvad du foretrækker og skriv dit mål øverst.

I vores løbende eksempel, så har vi: “Jeg vil have sparet 100.000 kr. op per barn som hjælp til udbetaling til lejlighed.”.

Det skriver vi øverst, derefter skal vi definere hvad vi vil gøre for at opnå det.

Skriv ned hvad du vil gøre for at opnå målet:
Indenfor de næste 3 dage
Indenfor den næste uge
Løbende hver uge/måned alt efter mål
Næste måned
Om seks måneder

Nogen af disse ting, kunne være simple ting som at ringe til en bank, søge information på internettet eller spørge sig til råds blandt venner – kort sagt, ting der ikke koster noget. Andre ting vil muligvis kræve en investering.

I vores eksempel kunne det se sådan her ud:

Jeg vil indenfor de næste 3 dage have ringet til min bank og forhørt mig om en børneopsparing og søge på nettet efter andre folks erfaringer.

Jeg vil indenfor den næste uge have besluttet og oprettet den løsning jeg kommer frem til er bedst og beregnet hvad det kræver at indsætte på månedsbasis for at opnå målet.

Jeg vil løbende hver måned indbetale et beløb der gør at mine børn har 100.000 kr når de fylder 20 som hjælpe til at flytte hjemmefra. Det løber op i ca. 420 kr/måned.

Hver 6. måned vil jeg se om jeg er på rette vej med de indbetalinger jeg har gjort – har der været måneder hvor der ikke blev indbetalt? Hvorfor?

På denne måde kører det af sig selv derfra så længe man husker at evaluere løbende. Det samme gælder for mere langsigtede mål (pension fx) der kan man måske bare nøjes med at følge op halv-, helårligt og hvert 3. år.

På denne måde får man delt sine mål op på en mere spiselig måde. Det lyder i hvert fald meget bedre at lægge 420 kr. til side på månedsbasis end det gør at skulle hoste op med 100.000 kr. når børnene står og skulle flytte hjemmefra.

Nu har du klare definitioner på hvordan du opnår dine mål der matcher dine værdier. Når du så står og overvejer at købe noget impulsivt, så kan du tænke om det fremmer dine mål eller om det er noget her-og-nu.

Der er intet galt i at bruge penge uden at det fremmer dine mål, men hvis du reflekterer over hvad du vil blive mest glad for at pengene gik til, så tror jeg hurtigt det der er i tråd med dine mål og værdier vinder.

Sæt evt. en time af til at lave en samlet liste over planer/mål og så have dedikeret tid til at lave opfølgning.

Næste gang skal vi til at rent faktiske kigge på penge! Læs med næste gang.

Skriv en kommentar