25 dage til bedre økonomi

I denne oversigt er samtlige indlæg der har været skrevet i min serie; “Få styr på økonomien, 25 dage til bedre økonomi” samlet.

Kort sagt, så er det en række indlæg med øvelser, som alle kan være med på og som vil forbedre din økonomi, du behøver endda ikke følge alt for at det virker! I stedet for bare at opremse en masse Excel-ark, så er det centreret omkring hvad du vil have ud af livet og på at fokusere din økonomi sådan at du kan opnå det du vil.

Hvad indeholder det så?

Del 1 – Definer dine mål og værdier

Dag 1: Brainstorm dine værdier
Dag 2: Definer mål udfra dine værdier
Dag 3: Definer en plan udfra dine mål

De første 3 dage er meget simple. Vi starter med at kigge indad og tænke over hvad vores værdier er og opstiller vores mål udfra vores værdier. Det er en god øvelse i at kigge indad og tænke over hvad der virkelig betyder noget for os. Penge skal opfattes som et redskab, på lige fod med en hammer eller en skruetrækker. Så øvelsen går udpå hvilket liv du vil “bygge” med det redskab og tænke kritisk på hvad der er vigtigt for dig og hvad det vil kræve for at få opbygget/opnået de værdier.

Del 2 – Skab overblik

Dag 4: Hvad tjener jeg egentlig?
Dag 5: Hvor meget er min tid værd?

De første dage omhandler at finde ud af hvad der er vigtigt i livet for dig. De næste 2 dage her handler om at finde ud af hvad du har at arbejde med. Det er sort på hvidt; hvor meget tjener du og hvor meget tid bruger du på at tjene det? De fleste falder i fælden om at tænke at 37 timers arbejdsuge = 37 timer brugt på arbejde, men regner du transporten frem og tilbage med i? Hvor mange penge bruger du på transport, tøj, frokost på arbejdet eller andre relaterede udgifter? Hvor meget tid bruger du?

Øvelserne handler om at regne sig frem til ens sande timeløn og det tal man kommer frem til kan overraske mange, da der tages højde for al tid der er brugt i forbindelse med arbejde og ikke kun timer på arbejdspladsen.

Del 3 – Byg dit helt eget budget

Dag 6: Byg skelettet af budgettet
Dag 7: Få overblik over dine udgifter
Dag 8: Hovedrengøring i dine udgifter
Dag 9: Hvordan passer mine udgifter ind i det store billede?
Dag 10: Fordel resten af udgifterne ud
Dag 11: Et samlet budget der afspejler dig

Efter du har regnet dine sande timeløn ud, kan du bruge ovenstående til at finde ud af hvordan du får opbygget et budget der afspejler en klar vej til dine drømme! Der er ikke nogen der kommer og dunker dig på hovedet og prøver at få dig til at indrette din økonomi på en bestemt måde. I stedet handler det om at indrette et budget efter hvordan du gerne vil anvende dine penge.
Generelt synes jeg budget er et dårligt ord fordi det virker begrænsende, ligesom “slankekur” har den samme negative klang til det. Netop fordi der er ingen der siger du ikke må bruge 5000 kr om måneden på take-away, men det handler om at få indrettet dit budget efter at dit mål er at bruge 5000 kr om måneden på take-away.

Del 4 – Gennem livet med en tættekam

Dag 12: Invester i dine mål og drømme først
Dag 13: Den sikre investering – Betal gæld af
Dag 14: Nødopsparingen
Dag 15: Trim dine udgifter – Forsikringer
Dag 16: Trim dine udgifter – Energi
Dag 17: Trim dine udgifter – Bil
Dag 18: Trim dine udgifter – Mad
Dag 19: Trim dine udgifter – Bolig
Dag 20: Trim dine udgifter – De månedlige udgifter
Dag 21: Trim dine udgifter – Gebyrer og omkostninger
Dag 22: Trim dine udgifter – Underholdning og fritid

Efter du har fået opsat dit budget efter dine mål og værdier kan det stærkt anbefales at kigge dine udgifter igennem for at optimere det hele. Synes du at din bil koster dig meget om måneden, så er der måske måder at skære ned. Er du overforsikret? Spiser du meget ude? Der er mange steder at spare hvis man kigger nøje efter.

Det handler ikke om at stramme livremmen ind og leve som en hulemand. Det handler om at få skabt rum til de ting i dit liv der betyder mest for dig!

Del 5 – Sæt op til fremtiden

Dag 23: Tilpasse budgettet
Dag 24: Endelig i mål
Dag 25: Hold dampen oppe

Nu hvor det hele er samlet og du endelig er kommet i mål er her nogle tips og tricks til at holde det kørende så det ikke går i glemmebogen. Der har været meget arbejde og det ville være synd hvis det var spildt.

Hvis du følger denne plan kan du nemt opnå dine mål i livet, hvad enten det er en ny bil eller at gå på pension som 45-årig. Det er helt op til dig og det kræver kun ca. en time per øvelse. Der er ingen krav om at det skal gøres uden afbræk og du kan endda sagtens lave flere øvelser på samme dag.

Held og lykke.

Skriv en kommentar