8 genveje til at blive gældsfri – 2. kend dine huller

Det er ikke meningen der skal være nogen form for innuendo i titlen, men at have gæld betyder for langt de fleste at der har været et overforbrug, men man kan også være blevet uheldigt overrasket med en stor udgift der ikke var taget højde for (bilen bryder sammen, man knækker en tand eller lignende).

Dog findes der for rigtig mange mennesker også nogle “huller” hvor pengene fosser eller pibler lige så stille ud.

Alt efter hvor mange huller, eller hvor store de er, så kan de virke uoverkommelige.

Typiske “huller” kan være:

  • Ofte køb af legetøj eller andet småt til hjemmet
  • Ofte take-away / spise på restaurant
  • Ubrugt fitness abonnement
  • Svinkærinder i butikker man ikke havde planlagt i forvejen
  • To-go kaffen på vej på arbejde
  • Vin eller andet alkohol der oftest indtages

De fleste tror at de har et ret godt overblik over deres egen økonomi og ved godt præcis hvor pengene forsvinder hen – og hvis du kategoriserer alle dine udgifter og analyserer præcis hvor meget der bliver brugt i forskellige kategorier, så har du nok ret i at du kan sige præcist at du kender dine huller.

Hvis du dog ikke analyserer dit forbrug fra tid til anden, så kan det godt være at du vil blive overrasket.

Der er flere måder man kan gøre det på, enten kan du hente en app som “Spiir” eller også kan du lave et manuelt system i Excel hvor du opretter kategorier som take-away, dagligvarer, cafe-besøg osv. Som en start vil jeg dog virkelig anbefale Spiir.

Jo mere præcis og striks du er, jo nemmere er det for dig at analysere hvor dine penge bruges (kontra hvor du tror de bruges eller hvor dit budget fortæller dig de bør bruges).

Spiir forsimpler dog denne proces og giver dig et nemt overblik. Du kan også sætte dig nogle mål for dit forbrug gennem Spiir hvor den så advarer dig hvis det stikker af. Vi har fx. et mål på 4200 kr/måned på dagligvarer og vi ligger i gennemsnit på 4159 kr som du kan se:

Det er endda med en kombineret barnedåb og 3 års fødselsdag, som der blev handlet ind til i april og maj. Hvis man ser over de sidste 6 måneder bare, så er der for ca. 3900 kr/måned.

Spiir kører meget automatisk, dog er der en gang i mellem brug for at ændre kategorien. Appen ved nemlig aldrig hvornår noget er købt i gave eller til dig selv – men alt i alt fungerer den rigtig godt, hvis man lige justerer hist og her. MobilePay betalinger skal man dog selv ind og give en kategori manuelt.

Ved at få visualiseret dit forbrug på denne måde kan du se præcis hvor dit forbrug ligger og hvis du er på jagt mod et gældsfrit liv så har du en smart og præcis måde at vise det, enten overfor dig selv eller en partner.

essensen er du skal lære dine huller at kende og fokuser på at stoppe dem til (eller i det mindste tætne dem).

Øvelsen til dette indlæg: Importer dine udgifter fra de sidste 3-6 måneder, enten i en app som Spiir eller i et excel-ark og se hvad dine TRE største huller er.

Skriv en kommentar