Aldersopsparing 2024: Trin for trin guide

Aldersopsparing synes jeg er en af de smarteste opsparinger man kan have, hvis man har økonomisk overskud i hverdagen.

Modsat andre former for pensionsopsparinger så er der ikke et fradrag man kan udnytte til indbetalingerne. Ens indbetalinger bliver altså derfor lavet af beskattede midler – og så skal man endda binde dem indtil man går på pension, så det er altså potentielt en hel del år hvor de ikke er til at få fat i (uden at betale en klækkelig afgift i hvert fald!)

Personligt synes jeg dog at der er mange fordele ved aldersopsparingen og en af dem er den lave skattesats på 15,3% (PALskat i 2024), hvilket gør det til det skattemæssigt mest favorable depot vi har adgang til. Der er selvfølgelig også mange andre fordele og hvis man er interesserede i at høre mine tanker om dem, så kan man finde min YouTube video om aldersopsparingen her:

Så nu hvor vi har etableret fordelene ved aldersopsparingen og hvorfor det er en god ide at have en, er det tid til at gennemgå hvordan jeg personligt griber investering på min aldersopsparing an.

Det første jeg gør er at sørge for at have det fulde beløb tilgængeligt til overførsel. I 2024 er det 9.100 kr der er grænsen. Når vi er kommet forbi d. 8. januar så overfører jeg det fulde beløb til min aldersopsparing på Nordnet. Jeg bruger Nordnet pga. deres månedsopsparing som gør at jeg kan investere kurtagefrit.

Grunden til at jeg venter til efter d. 8. januar er at d. 8 i måneden er den dato månedsopsparingen handler på. Januar er også den måned hvor der skal betales PALskat (hvis man har haft positivt afkast året forinden). Så ved at overføre pengene efter d. 8. januar står de altså på kontoen så der kan trækkes PALskat og så når det bliver d. 8. februar, så handler månedsopsparingen automatisk for det resterende beløb. Man må nemlig ikke tilføje yderligere midler til at dække skatten, så det skal man huske på at få dækket med de 9.100 kr, ellers bliver man nødt til at sælge ud igen.

Man kunne godt overføre 1. januar og så deaktivere månedsopsparingen i januar og aktivere den igen efter d. 8, men det andet setup synes jeg er markant nemmere, man går dog klip af det potentielle afkast i løbet af januar.

“Time in the market beats timing the market” siger man dog, hvilket er årsagen til at jeg overfører det fulde beløb fra starten af året og ikke deler det ud på alle årets måneder.

Nordnet er endda så flinke at lave en beregning for dig der viser hvor meget forventet PALskat du skal betale, efter der er fratrukket evt. tab fra tidligere år:

Her havde jeg altså et tab fra året forinden på -456 kr og det trækkes fra min beregnede PALskat således at jeg mangler at betale 121 kr.

Jeg har kun sat min aldersopsparing til at handle i 1 ETF og det er 2B7K som kan ses herunder:

2BK7 er som navnet antyder et verdensindex, men også “SRI”, hvilket betyder at der er ekskluderet nogle firmaer indenfor bl.a. våben, tobak, kul, m.m. Den blev valgt af den primære årsag at den var meget bred og så sekundært at den har en lav pris hvilket skulle sikre at der ikke stod unødvendigt mange kontanter til overs på aldersopsparingen og “lavede ingenting”.

Efter d. 8 februar har månedsopsparingen så handlet hvad den skulle, skatten er betalt i løbet af januar og der er nu ikke mere jeg foretager mig før starten af næste år.

2 kommentarer til “Aldersopsparing 2024: Trin for trin guide”

Skriv en kommentar