Få styr på din økonomi – dag 12

Med dit nu færdige budget der afspejler din virkelighed og din privatøkonomi er det på tide at tænke på dig selv og din fremtid.

Ideelt så, så går 60% (eller så tæt på som muligt) af din sande løn  til dine leveomkostninger. Af det resterende beløb skal der afvikles gæld og arbejde/investeres frem mod vores mål.

Dagens tema er drømmene og målene. Mange opnår ikke det de drømmer om fordi de aldrig kommer i gang. Der er mange undskyldninger, men en af dem er at det er for uoverskueligt (derfor lavede vi små delmål tidligere) og de får aldrig startet fordi de slet ikke ved hvordan de skulle komme i gang. De lover sig selv at ”i morgen starter vi!”, men så bliver det dagen efter og intet sker. Som vist med budgettet, så er det muligt for alle at spare op til deres drømme!

Det handler bare om at komme i gang!

Så det er præcis hvad vi skal til nu. Indenfor den næste uge skal du have oprettet en opsparingskonto. Jeg vil anbefale enten at bruge Nordnet.dk da du så nemt kan bruge dem til at investere for (mere om det senere) eller Lå&Spar Bank da de tilbyder en højrente konto i skrivende stund.

Grunden til at jeg anbefaler noget andet end bare at oprette en opsparingskonto i din egen bank er at man vender sig til at de står på ens konto og at man lige kan føle sig fristet til bare at flytte dem rundt via ens netbank. Det samme er selvfølgeligt muligt ved at benytte sig af en anden bank, men fristelsen vil nok føles mindre da der er mere arbejde i det.

Inden du næste gang får udbetalt løn skal du have oprettet en fast månedlig overførsel fra din lønkonto til din nye opsparingskonto. Beløbet skal være lig det vi regnede ud der skulle gå mod dine drømme. Sæt den op sådan at den automatisk trækker hver den 1. i måneden. På denne måde er det automatiseret og du glemmer derfor ikke at gøre det og pengene bliver så heller ikke brugt på noget andet. Hvis et eller flere af dine mål involverer at betale gæld af skal du selvfølgelig modregne det og overføre det mindre.

Hvis du har et mål om at spare op til udbetalingen på et hus har du dem så stående her og kan videreføre dem herfra når det er nødvendigt.

På denne måde vender du dig også til at klare dig månedligt for et mindre beløb. En alvorlig fare ved ens forbrug er det man på engelsk kalder ”lifestyle creep” og det er at man hele tiden har tilbøjelighed til at øge sit forbrug.

I næste indlæg kigger vi på gældsposten og hvordan vi får sat det op.

Skriv en kommentar