Få styr på din økonomi – dag 16

Som vi så i sidste indlæg, så er vi i gang med at spare penge ved at skære ned i vores forbrug. En god måde at trimme sit budget på er at nedsætte sit forbrug. Der er selvfølgelig mange måder at gøre det på, men ens energiforbrug i hverdagen kan være et godt sted at starte.

Med meget få investeringer og lidt omtanke, så kan man nemt få sparet mange penge henover årene.

Skift til sparepærer: Der findes mange forskellige typer, men nogle af de mest udbredte er LED-pærer og kompaktlysstofrør (de pærer der er aflange eller spiralformede af små rør). De er meget energieffektive, men har selvfølgelig en omkostning nu og her. Alt efter hvor mange pærer du har i lejligheden/huset, så vil det være en besparelse henover årene. Der kan nemt spares mange hundrede kroner årligt via dette.

Programmerbare termostater: Med disse termostater kan man ligeledes nemt spare mange penge årligt da de kan programmeres til at lukke ned for varmen i rum der ikke bruges, fx stuen om natten og i løbet af dagen hvor man ikke er hjemme. De findes i mange forskellige prisklasser, så læs en masse tests inden for at se hvilke der passer dig bedst.

Sluk ting når du ikke bruger dem: Det burde være en no-brainer, men at lede TVet køre hele dagen som baggrundsstøj eller ikke at lukke computeren ned, men bare klappe den sammen gør at der bliver brugt meget strøm i løbet af en dag. Ligeledes kan man også slukke ens WI-FI henover natten/dagen hvis man ikke er hjemme. At lade ting være i stikket og ikke slukke på kontakten/tage stikket ud dræner også en smule strøm henover tiden – gang det op med antal apparater i husstanden og der er måske en stor besparelse gemt.

Forbedringer ved hjemmet: En dyrere løsning, men også en der kan spare mange penge er at skifte til mere energivenlige vinduer. Der er mange penge at spare årligt i varme, men det kræver selvfølgelig en investering i den større ende, alt efter hvor mange vinduer man har. Ligeledes kan det at tætne eksisterende vinduer/døre så det ikke trækker også hjælpe gevaldigt. Desuden kan der faktisk være tilskud at hente. At få hulmursisoleret sit hus kan også være en stor gevinst og er ofte ikke specielt dyrt. Husk i alle tilfælde ved forbedringer i hjemmet at få udnyttet håndværkerfradraget hos SKAT. Håndværkerfradraget er på 12.000 kr. per person, så hvis du bor med en kæreste f.eks. så er der altså det dobbelte at hente. Hvis du udnytter det fulde fradrag svarer det ca. til 6.500 kr. (tallene er gældende i 2018).

Skift selskab: Undersøg markedet både indenfor gas, el og vand hvis du har mulighed for det. Det kan være der er et selskab der har bedre priser til din situation og som gør du kan spare store penge henover årene. Alt efter hvordan dit forbrug er, så er det typisk abonnementet der er det dyreste, så vær også påpasselig med at hoppe i hvis du bliver tilbudt 10% billigere strøm (hvilket ca. svarer til 5 øre).

Hjemmesider såsom ElPris.dk og Gasprisguiden.dk kan hjælpe dig.

Her er f.eks. en beskrivelse af hvordan jeg sparede 1.500 kr om året, bare ved at bruge elpris.dk

Alt efter din specifikke situation kan der altså være mange måder at spare på energien, det kan f.eks. også være du er tilfreds med at tage en trøje på og så trække det lidt med at tænde for varmen.
Det forbedrer både kontoen og du er samtidig med til ikke at tærre for hårdt på klimaet.

Skriv en kommentar