Min rejse mod finansiel uafhængighed: #4 Januar opdatering

Hej alle sammen – jeg håber I er kommet godt ind i år 2021. Januar her i familien har været som 2020 sluttede, masser af fart over feltet og spændende projekter.

Personligt – hvad skete der i januar?

Her har der personligt været hæsblæsende fart over feltet. Der har været godt travlt på arbejdet lige fra årsskiftet og der arbejdes hårdt på en masse projekter der gerne skulle realisere sig efter sommer. Samtidig er der jo stadig restriktioner gældende, heldigvis er vores fysiske butikker blandt dem der gerne må holde åbent (kun en holdes dog åbent). Man kan godt mærke at befolkningen er trætte af ikke at kunne bruge penge, for hustruen har travle dage generelt og dagsbudgettet nås langt størstedelen af dagene.

Regnskabet for firmaet er også gjort op og det blev et meget smalt minus (< 10.000 kr) for 2020 – hvilket er helt exceptionelt da stort set alle ordrer henover sommeren forsvandt med restriktionerne, så der skulle tænkes kreativt. I dette minus skal der også indregnes åbning af ny fysisk butik og opbygning af varelager dertil. Så vi er helt ud tilfredse og er begyndt at scoute lokation efter butik nr 3.

Jeg forsøger mig også i andre personlige projekter, blandt andet har jeg oprettet en YouTube-kanal (sådan lige 15 år for sent måske?), den fortæller jeg mere om senere.

Vi har også solgt en bil og købt en ny, hvilket selvfølgelig har gjort et lille indhak i kontantbeholdningen – heldigvis var det mindre end budgetteret, så positive nyheder – vi kommer til at spare gevaldigt på omkostninger forbundet med den.

Hvordan så finanserne ud i januar?

I 2020 opnåede vi en opsparingsrate på 30%, men det var kun på lidt over et halvt år. Så jeg havde ikke den store pejling på hvad der var muligt henover et helt år. Derudover var der også mange usikkerhed grundet Corona-restriktioner i år. Så jeg følte at en opsparingsrate på 30%, som mål i 2021 var både en smule konservativt, men også ambitiøst samtidigt grundet usikkerhederne.

Årets første opsparingsrate ser rigtig fornuftig ud og lander på 33%. Jeg er rigtig glad for at starte godt ud – det ville være skønt at kunne holde den kadence året ud. Der er dog rigtig mange usikkerheder om den kan holdes da vores økonomi er direkte påvirket af regeringens restriktioner i forbindelse med COVID-19.

Tabel over min løbende opsparingsrate.

Jeg har gentaget søjlediagrammet fra min sidste post til at visualisere min networth, som kan ses herunder.

Min totale networth steg fra 480.000 DKK i december til 573.000 DKK i januar, altså en flot fremgang på 19%. Dette kommer primært fra en øgning i friværdien. Jeg har øget værdien af vores hus med 2.5%, hvilket afspejler stigningen i kvm-prisen i vores kommune.

I min årsrapport i 2020 lavede jeg en større gennemgang af de enkelte ting der indgår i min networth såsom aktiebeholdning, pension, krypto osv – men jeg tænker jeg i månedsrapporterne her vil holde det relativt kort.

Der var megen uro på markedet sidst på måneden, men min porteføjle steg 2.13% i januar. Min pensionsbeholdning var dog lidt mere beskeden og havde en stigning på 1.2% i januar. Jeg har en meget lille position i krypto (bitcoin), som også steg i januar. Ret kraftigt endda da Elon Musk satte “$Bitcoin” i sin twitter-bio.

Alt i alt er jeg meget tilfreds, selvom $GME har bragt megen uro på markedet.

Blogging og YouTube i januar

For det første kan jeg starte med at sige jeg har valgt at starte en YouTubekanal, som du kan finde her. Det er ikke en man har set de første 100 af med videoer omkring aktiesparekontoen og hvordan man kan tjene penge ved at have købt $TSLA for 3 år siden – heldigvis, dem er der rigeligt af.
Det er noget jeg har gået og tænkt mere og mere over i løbet af 2020 da emnet er noget jeg har taget mere og mere til mig og til sidst tænkte jeg – nu gør jeg det fanme. Temaet er minimalisme og jeg kan selvfølgelig ikke benægte at der nok kommer lidt personlig økonomi ind over også. Vil dog holde mig fra de mere click-baity typer af økonomivideoer, dem er der ret mange af for tiden.

På sigt håber jeg selvfølgelig det kan give en lille indtægtskilde også, men hvis man tager højde for timerne man lægger i det, så er det en virkelig dårlig timeløn. At gennemtænke en video, skrive “manuskript” og filme + redigere tager meget længere tid end jeg troede, især hvis man prøver at gøre ens videoer lidt mere end bare at tale til kameraet.

For hjemmesiden her – enkroneadgangen.dk – ser nøgletallene således her ud:

 • Besøgstal i januar har været 1550+, hvor december lød på 738, så en stigning på over 100%
 • Sidevisninger var 2800, så hver bruger har i gennemsnit set 1,25 side. Selvfølgelig et tal man gerne vil have op.
 • Adsense: Jeg har tilsluttet hjemmesiden til AdSense. Det er stadig noget jeg fifler med så det ikke er for irriterende. Håber en dag det kan betale for driften af hjemmesiden. Indtjeningen i januar var 1.84 kr, så der er lang vej endnu.

Af indlæg har jeg skrevet en mindre guide til hvorfor jeg synes det er smart at anvende aktiesparekontoen. Der er ikke noget groundbreaking, men det kommer til at være et led i en længere indlægsserie forhåbentligt.

Personlige mål og fokusområder

I min årsafslutning for 2020 skrev jeg nogle mål ned for 2021 og som jeg vil gøre løbende status på.

 1. Anskaffelse af bil: Jeg regnede med omkring 35.000 for anskaffelse af en fornuftig brugt bil, som bil nr 2. Det lykkedes dog at holde det til 20.000 kr da vi fandt en rigtig god bil. Så meget tilfreds!
 2. Udgifter – undgå lifestyle creep: Udover nogle sæsonbetonede ekstra udgifter pga voksende børn så ligger de fleste udgifter omkring sit normale 12 måneders løbende gennemsnit
 3. Investering: Fin start – der blev investeret måneds ‘overskud’ i passive indeks på ASK.
 4. Læs 4 bøger i 2021: Jeg strøg igennem 4 Hour Work week den første uge i januar og er halvvejens igennem “Your money or your life”. Jeg burde nå og overperforme nemt på denne.
 5. Øg formuen med 30%: Jeg føler mig sikker på vi nok skal klare denne uden problemer.
 6. Opsparingsrate på 30%: Med en start på 33% ser det rigtig fornuftigt ud.
 7. Blogging/YouTube: Jeg har sat mig for at skrive mindst 1 længere indlæg per måned og denne post bliver min 3. i år – så også her går det godt. Desuden lavede jeg også youtubekanalen som nævnt hvor jeg lavede 3 videoer i januar. YouTube var ikke en del af målet tilbage fra 2020, men det inkluderer jeg også nu fokus på.

I februar så har jeg følgende målsætninger:

 1. Opsparingsrate på 20%+: Februar (og marts) er der hvor langt de fleste fødselsdage i min familie ligger og er dermed også et par dyrere måneder historisk. Så hvis vi kommer nogenlunde igennem er det rigtig godt.
 2. Træning: Siden fitnesscentrene lukkede ned har jeg været dårlig til at få rørt mig. Med hjemmearbejdsplads kommer jeg simpelthen for lidt ud. Så målsætningen er at hjemmetræne/løbe mindst 2 gange ugentligt.
 3. Blogge/YouTube: Skrive mindst 1 artikel og udgive 2 videoer på YouTube.

Det var det for denne gang – mange nye projekter og en spændende måned. Specielt dsigt til udvidelse af firmaet og så YouTube har været rigtig fede højdepunkter.

Som altid så skal du være velkommen til at stille spørgsmål eller smide nogle opmundtrende ord i kommentarerne.

Tak fordi du læste og tak fordi du følger med.

Med de varmeste ønsker om en god februar,
Mads

Skriv en kommentar