Boganmeldelse: Robert Kiyosaki – Rich Dad’s Guide til økonomisk frihed

Robert Kiyosaki er forfatter af “Rich Dad” bogserien, som har været meget populær over alle årene. Der er dog adskillige historier omkring ugler i mosen hos ham, bl.a. en konkurs og en større retssag hvor han blev sagsøgt af deltagere fra hans seminarer, men det skal ikke overskygge at der faktisk er rigtig god lærdom at hente i hans bøger.

Det er dog ikke det som artiklen her skal handle om. For noget tid siden havde jeg fornøjelsen af at læse Robert Kiyosakis bog “Rich Dad, Poor Dad”, på dansk oversat til “Rig Far, Fattig Far”. Du kan trykke her hvis du gerne vil læse min anmeldelse af netop den bog.

Så da jeg for nylig opdagede at en dansk udgave af nogle af bøgerne var kommet, så skyndte jeg mig at skaffe et eksemplar af “Rig Fars guide til økonomisk frihed” (originaltitel: Rich Dad’s Cashflow Quadrant: Guide to Financial Freedom). Jeg kan anbefale at købe bøger hos Forlaget Memoris, det gik hurtigt og nemt med levering og så har de et spændende udvalg af en masse bøger jeg vil anbefale, bare på dansk.

Bogens tese

Rig Fars guide til økonomisk frihed / Rich Dad’s cashflow quadrant er en guide til økonomisk frihed. Det er den anden bog i Rich Dad-serien og handler om hvordan nogle mennesker arbejder mindre, tjener mere, betaler mindre i skat og lærer at blive økonomisk frie.
Cashflow quadrant er til dem, som føler sig klar til at bevæge sig ud over den normale sikkerhed der er i et normalt lønmodtagerjob og bevæge sig mod økonomisk frihed. Det er for dem, der ønsker at foretage væsentlige ændringer i deres liv og tage kontrol over deres økonomiske fremtid.

Bogen handler om hvordan de fleste mennesker kæmper økonomisk og grunden til det er at de har gået i skole i årevis, men aldrig er blevet lært om penge. Roberts “rige far” lærte ham, at denne grundlæggende mangel på økonomisk uddannelse er grunden til, at så mange arbejder hårdt hele deres liv for penge, i stedet for at lære at få deres penge til at arbejde for dem.

Bogen er skrevet og “designet” til at ændre den måde du tænker på job, karriere og det at eje din egen virksomhed på.

Nøglepointer i bogen

#1 “The Cashflow Quadrant”

Dette er hele udgangspunktet for bogen. Kiyosaki forklarer at kvadranten er en simpel model der viser at rigdom kan komme fra 4 forskellige kilder:

E: Employee / lønmodtager
S: Self-employed/small business owner / selvstændig
B: Big business owner / virksomhedsejer
I: Investor

Alle 4 hjørner har deres fordele. Fx kan man som lønmodtager (E) være mere tryg i sin stilling og åbner rigdom ved at stige i graderne på ens arbejde og få en højere løn.
En selvstændig (S) kan have en højere grad af kontrol og frihed og kan opnå rigdom ved at blive meget specialiseret i et felt hvor han kan tillade sig at tage en meget høj timepris for sine evner.

Disse to er kvadrantens venstre side.

Så er der den anden side, hvor en virksomhedsejer (B) går efter frihed ved at skabe en forretning baseret på et system, hvilket tillader ham at rekruttere folk der er mere kvalificeret end ham selv til at køre forretningen da han ikke selv skal være inde over alle processor.
Til sidst er der investoreren (I) som også jagter frihed og det gør han ved at finde det sted hvor hans penge kan give det største afkast for ham.

Disse to udgør kvadrantens højre side.

#2 “AFT” og “AFP

Okay – så hvorfor belyser jeg så specifikt højre og venstre side af kvadranten ovenover?

AFT og AFP står for “andre folks tid” og “andre folks penge” og her er essensen i hvordan man bliver meget rig iflg. Kiyosaki. Nemlig at en person fra B kvadranten bruger andre folks tid på sin vej til at blive rig. Han har designet et system/virksomhed hvor folk fra venstre side (E og S) får jobs, går på arbejde og bruger deres tid til at gøre B rigere og rigere. Selvfølgelig bruger han også sin egen tid til at kick-starte forretningen, men i det lange løb er det ikke så essentielt da systemet gør at ejeren kan trække sig tilbage til en mere passiv rolle.
Han kan måske også gøre brug af AFP, altså andre folks penge, til at få investorer med ombord til at starte forretningen.

Et real-life eksempel er en jeg kender der blev franchisetager af en McDonalds restaurant. Et enormt kendt og gennemprøvet koncept/system. Efter at have kørt den igang og ansat en bestyrer kunne han trække sig i baggrunden og nøjes med få timers arbejde hver måned.

En person fra I kvadranten, altså en investor, kan også bruge AFP til at generere indkomst for sig selv fra andre folks penge. Et eksempel her er performance fees hos aktivt forvaltede porteføjler. Og hvis man tror det er svært at starte selv, så bare se på Mads Christiansen, lægen der blev kendt fra millionærklubben. Han startede New Deal Invest.

Dette er den store forskel i kvadranten. E og S kommer aldrig til at bruge andre folks tid eller penge, de kan sagtens blive rige i deres egen kvadrant ved at blive meget successfulde, men det vil næsten altid afføde en større arbejdsbyrde også.

#3 At gå fra den ene side til den anden

Det her er jo den store ting i bogen. Hvordan bevæger man sig fra den ene side til den anden. Jeg vil lade dig læse bogen selv og gøre dine tanker, for det er en vigtig del af bogen at finde sin egen vej.

Der er fordele og ulemper ved alle 4 steder i kvadranten, men hvis man gerne vil opnå økonomisk frihed er den højre side den hurtigste.

Selvfølgelig vil der være mange mentale blokeringer da penge for mange er ligesom et narkotika, vi forbinder arbejde udført med en belønning i form af penge.
Derudover kan der også være andre forhindringer hvis man, som de fleste, er opvokset med ordene om at man skal have en god uddannelse for at kunne få et godt job og at pension, sundhedsforsikring og andre fordele er meget meget vigtige for en. Det kan være en svær mentalitet at bryde ud af.

Man kan også have andre mentale blokeringer såsom “Der er alt for risikabelt! Det vil aldrig virke!”, “Hvad hvis det går galt?” og mange andre tanker der kan gøre at man ikke tager chancen. Livet er nu engang sådan at det kræver man tager nogle chancer og risici ind i mellem.

Vidste du at Edison brugte 2774 forsøg på at lave den elektriske pære? Hans berømte citat “I did not fail, I successfully found out what did not work” vidner om den mentalitet man skal have. Man skal ikke være bange for modgang og fiasko – og det er det mindset man skal have hvis man gerne vil gå fra venstre side til højre. Ikke at det er nemt at gøre, men en god start er at omgive sig selv med andre mennesker der allerede har taget rejsen fra den ene side til den anden og lær af dem der allerede er succesfulde i enten B eller I kvadranterne.

Jeg synes det var en god bog, den er måske lidt lang i forhold til hvor meget indhold der reelt er, så jeg vil anbefale at læse den meget hurtigt, du kommer ikke til at misse pointerne da de bliver tærsket igennem igen og igen. Generelt giver bogen et mindset som man kan bruge på ens rejse til rigdom, det er dog ikke en bog der siger “Gør først A, så B og så C og så er du rig”, men jeg synes stadig der er nogle rigtig gode lektioner i bogen og jeg vil anbefale at læse den.

Mange tak fordi du læste med.

Skriv en kommentar