På grund af den måde vi har sat budgettet op på så vil du opdage at der næsten altid er penge tilovers hver måned hvis du holder dig indenfor de rammer der er sat op. Det er selvfølgelig en god ting da det at bruge mindre end man tjener er det første skridt til at blive økonomisk ansvarlig.
Men hvad skal man så bruge dette ”overskud” til? Hvis du bare lader det stå på din konto vil det vokse selvfølgelig, men det vil ikke give noget afkast og farligere endnu, det er lettere at få købt noget man ikke har brug for når nu pengene alligevel bare står der.
En klog mand sagde engang at vejen til rigdom er at bruge mindre end du tjener og så investere forskellen. Det er også sandt nok. Der er dog bare lige et par skridt jeg vil anbefale inden du begynder at investere.
For det første så skal du indse at de penge ikke er en slags bonus – det er dine penge som du ikke har brugt og det er dem din formue skal bygges af. Den forskel der er lagt ind i budgettet har faktisk en praktisk årsag.
En gang i mellem så går livet ikke helt som vi vil have det. Der kommer en uforudset tandlægeregning, cyklen bliver stjålet, bilen bryder ned, fyret står af osv. osv. Ting man ikke regner med, men som handicapper ens hverdag kraftigt.
Ring til din bank og bed om en ekstra konto uden et kort til så du slipper for evt. gebyr. Hver måned overfører du simpelthen bare differencen der står tilbage på din konto til den nye konto. Dette er din nødopsparing – og den dækker, som nævnt ovenfor, uforudsete udgifter. På den måde, hvis du skulle opstå en ulykke, så står der penge sat af, netop til det formål.
Hvor stor den opsparing skal være afhænger så af din situation. En studerende der bor til leje inde i byen kan måske nøjes med at have 10.000 kr. stående (ny computer, ny cykel, tandlægeregning, selvrisiko på forsikring eller lignende). Hvis du har eget hus så er det måske i størrelsesordenen 25.000-75.000 kr. du skal overveje at have stående (fyret står af, nye hvidevarer, bilen bryder sammen eller lignende). Det er svært at give noget retvisende bud da alle situationer er forskellige her, men du kan aldrig gå galt med at have opsparet 2-3 måneders udbetalt løn hvis du vil have en tommelfingerregel.
Når du når til at have lavet din nødopsparing kommer der jo stadig til at være en rest. Du kan så her enten vælge at øge din opsparing for at være på den helt sikre side, eller du kan vælge at nedbetale gæld yderligere eller at investere. Medmindre din eneste gældspost er realkredit så vil jeg altid anbefale at betale gæld af.
Det er vigtigt at huske på at dette er en nødopsparing – det er altså ikke opsparing til hverken ferie, ny computer (medmindre den gamle bryder sammen og du skal bruge en akut) eller andre storindkøb. Hvis det er ting du drømmer om, så vil jeg anbefale at lave en af de første øvelser om målsætning om for at tage højde for disse ønsker.